Kombinationsresor i tilltagande

I detta inlägg skriver vi om kombinationsturism och kombinationsresor, vildmark och resans ovälkomne lille krabat – vägglusen.

321492-poeidon-goteborg-gothenburg-swedenI SvD kan vi läsa att allt fler turister vill kombinera flera upplevelser och resmål på en och samma resa. Det kan vara att både få uppleva stadspulsen men även att få tillgång till vatten och bad, att åka på kryssning och stanna till och uppleva olika ställen innan ombordstigning igen eller shopping, vandring, cykling och klättring – möjligheterna är oändliga liksom utbudet, det har kommit att kallas för kombinationsresor, och växer alltjämt i popularitet.

Ja vill man till exempel att åka till Göteborg, kan man först boa in sig på ett mysigt hotell, till exempel www.hotel-lorensberg.se och sedan efter några dagar där, ta en båt ut i skärgården, bada och bo på vandrarhem, kanske till och med tälta, segla och vandra. Göteborg har mycket att erbjuda den som är sugen på upplevelser.

Hygien och renlighet viktigt på resan

Det man får vara försiktig med när man är ute och reser är dock att inte råka ta med sig vägglöss eller annan vanlig ohyra hem till kläder, säng och väggar. Det är något som ofta händer när man till exempel backpackar runt om i världen och låter väskan ligga hux flux på säng, golv och sedan släpar hem densamma och släpper ner den i sin bädd och packar ur. Det är dessutom väldigt spridsamt och svårt att upptäcka. I DN kan vi läsa att det nyligen upptäcktes vägglöss i en sovkupé på ett nattåg i Sverige, till resenärernas stora förtret. Kliandes och illa till mods tillkallade de personal på tåget som fixade ett vagnsbyte och bad Anticimex att sanera densamma. Tydligen sker detta rätt så ofta på tåg.

Här kommer lite information listad om just vägglöss:

  • Vägglöss är mellan 2,5 och 12 millimeter långa (de flesta 5 millimeter), rundat ovala, platta och bruna-gulbruna.
  • Människans vägglus suger blod nattetid.
  • Olika personer reagerar olika på bett av vägglöss. Ofta ger sticket en svag svullnad som snart försvinner.
  • Det finns inga bevis på att vägglöss under naturliga förhållanden sprider infektionssjukdomar till människan.

Slutligen kan vi säga att i OP publicerades det nyligen en artikel som handlade om fjällturism, och även denna form av turism är växande och populär. Att få uppleva natur, tystnad och stillhet är exakt vad många stressade stadsbor med krävande jobb behöver och begär.

Scroll to top