Historiska sevärdheterna i Uppsala du måste besöka

År 1286 byggdes Östra Aros, idag känt som Uppsala. Detta skedde efter att det gamla Uppsala blivit för svårtillgängligt i och med landhöjningen, vilket gjort att Fyrisån blivit för svår att segla på. Med så tidig bebyggelse är Uppsala en av Sveriges äldsta städer.

Uppsala blev en viktig handelsstad men även Sveriges nya ärkesäte, vilket det är än idag. I Uppsala byggdes Nordens första universitet, Uppsala universitet, där till exempel Carl von Linné och Anders Celsius studerat.

Planera din vistelse

Att ta dig till Uppsala är väldigt enkelt. Det går väldigt många tåg förbi staden och även riksväg E4 går förbi staden. Nästa steg blir att boka in dig på ett hotell i Uppsala som har nära till centrum och alla sevärdheter. Sedan är det dags att fundera ut vad du är intresserad av och vad du vill få ut av din tid i Uppsala. Här finns många historiska sevärdheter och fin natur.

Sevärdheter

Uppsala Cathedral by Aerial PhotographyBland de sevärdheter som finns i Uppsala finns några du absolut inte får missa:

  • Uppsala domkyrka – Det är Nordens största kyrka och började byggas på 1270-talet och invigdes år 1435. Tornen byggdes dock först senare under 1400-talet. Tornspirorna mäter hela 118,7 meter höga. Kyrkan har restaurerats ett flertal gånger sedan det byggdes. Domkyrkan ligger nära centrum och är enkel att ta sig till.
  • Uppsala slott – Slottet började byggas av Gustav Vasa 1549 och har sedan dess spelat stor roll i Sveriges historia. År 1702 förstördes stora delar av slottet i en brand och kvar stod bara en ruin. Det tog lång tid att återuppbygga slottet, främst eftersom det användes som stenbrott vid byggnaden av Stockholms slott. Slottet ligger centralt i Uppsala. Genom att prova på takvandring på Uppsala slott får man bäst utsikt över staden.
  • Linnéträdgården – Carl von Linné bodde större delen av sitt liv i Uppsala. Här kan du besöka hans egna botaniska trädgård och hans hus. Här finner du över tusen olika arter av växter som är sorterade efter hans sexualsystem.
  • Gamla Uppsala högar – Dessa högar sas länge vara gravarna till gamla hednagudar och blev en plats dit många kom för att dyrka sina gudar, även efter att Sverige blivit kristet. Vid utgrävningar av högarna har det visat sig vara gamla gravar, men inte av några gudar. Det är en perfekt plats för en utflykt med sin fina natur och rika historia.
Scroll to top