Årets restrender – Japan och genuin mat

Trender påverkar var vi reser. Förr var det Thailand och New York som gällde och nu verkar det vara Japan som lockar. Nu letar vi även på egen hand efter resor med genuina upplevelser.

904743-view-from-sumitomi-building

Vi har tidigare skrivit om att det kan vara svårt att bestämma sig för var man ska åka när man väl bestämt sig att åka utomlands. Många väljer att gå efter de trender som råder när de bestämmer sig för ett resmål. För några år sedan var det till exempel oerhört populärt att åka till Thailand på vintern och svenskarna vallfärdade dit, och gör i viss mån det fortfarande. För kanske två-tre år sen skulle alla uppleva storstaden New York och åka på weekend dit. De här trenderna bestäms självklart lite utifrån hur mycket det kostar att flyga till resmålet just nu och hur valutan ligger till. Men det har även mycket att göra med hur landet i fråga marknadsför sig i Sverige.

Asien lockar

Med det nya året kommer självklart även en del nya trender vad gäller resandet och Dagens Nyheter har redan skrivit en artikel om dessa. Där står det bland annat att vi kommer att resa mer till Asien under det här året. Japan har länge varit väldigt dyrt för utländska besökare men yenen har sjunkit i värde, vilket gör att många lockas dit. Singapore kommer även att bli ett populärt resmål eftersom att staden firar sitt 50-årsjubileum. En annan trend som DN spår är att tekniken kommer att styra hur vi reser. I Asien är det redan många som gör sina resebokningar via snabbmeddelanden. Det finns en kinesisk meddelandetjänst med 440 miljoner användare som heter WeChat. Där kan man boka tåg, flyg och andra biljetter.

Egen research och genuin mat

Ytterligare något som spås bli trendigt 2015 är så kallade ”gör-det-själv”-semestrar. Vi kommer att göra egen research om resmål på olika forum och vi rör oss bort från de färdiga paketresorna. Vi kommer även att leta efter mer genuina upplevelser på våra semestrar. Vi kommer till exempel försöka äta mer hemma hos lokalbefolkningen än att äta på restaurang. Det finns speciella hemsidor för det här, exempelvis Bookalokal.com. Detta är ett nätverk av lokalinvånare som erbjuder mat. På den här sidan kan man även hitta matlagningskurser från lokalborna.

Scroll to top